Juni 2009 opende in Tilburg, in de voormalige HBS in het paleis-raadhuis Van Goghs tekenlokaal. In 1866 zat Vincent hier enige tijd op school en kreeg hij er tekenonderwijs van Constantijn Huijsmans. Er is een tekenlokaal gereconstrueerd waar je kunt zien hoe er in de negentiende eeuw tekenles gegeven werd. Daarnaast kun je in het tekenlokaal van de toekomst op de computer tekeningen maken.

De ruimte is heel sfeervol nagemaakt met tekentafels, een grote kastenwand met plastieken, uitschuiflades met tekeningen én een digitaal schoolbord. Er was nauwelijk tekst aan de muur gehangen, alle inhoudelijke informatie stond op drie computers die in de tekentafels zaten ingebouwd.

Omdat de zaal leven en werk van Mondriaan ook in een voormalig klaslokaal wordt gemaakt, waren we benieuwd hoe dit klaslokaal van Vincent vormgekregen had. Het was een nuttige excursie. Weer nieuwe toepassingen van multimedia gezien en afgewogen hoe dat bij Mondriaan zou werken. tegelijk konden ze zien dat dit lokaal een heel eigen sfeer heeft én geen biografische invulling.

www.vincentstekenlokaal.nl