Een biografie over Martha, Kitty en Betsy van Vloten; ‘de vrouwen achter Frederik van Eeden, Willem Witsen en Albert Verwey’. De meisjes Van Vloten waren voor hun tijd vrij opgevoed. Ze mochten doorleren aan de meisjes HBS en alleen naar het buitenland reizen. Uiteindelijk trouwen ze alle drie met kunstenaars uit de beweging van Tachtig, wat alleen Kitty geluk heeft gebracht. Martha moest verschillende affaires van Frederik van Eeden verduren voordat Van Eeden zelf besloot om een einde aan het huwelijk te maken (om met zijn maitresse te kunnen trouwen). Ook Betsy’s huwelijk eindigt in een scheiding. Witsen voelde zich gevangen in het huwelijk en wist Betsy te overtuigen dat scheiden het beste was.

Het boek is een beetje stijf geschreven. Het beoogde publiek is meer de geïnteresseerde historicus dan de geïntesseerde leek. Jammer is ook dat nadat de dames getrouwd zijn veel van hun ambities niet meer uitkomen. Uiteindelijk zijn hun levens, ondanks het onorthodoxe begin, vrij gewoon verlopen.

Er wordt ook veel meer over de mannen dan over de meisjes Van Vloten geschreven. We lezen bijvoorbeeld alles over wat Van Eeden van Martha vind en hoe ‘moeilijk’ hij het heeft met al zijn verliefdheden waar we ook veel informatie over krijgen. Maar over wat Martha daar dan van vond of wat zij verder deed weten de schrijvers maar een paar zinnen te gissen. Zijn er dan geen brieven meer van na haar huwelijk? 

Een goede les voor ons boek over Maria Bilders van Bosse: blijf bij je hoofdpersoon en schrijf niet te veel over de personen om haar heen. Dat gaat uiteindelijk een beetje irriteren.