Iedere interviewer moet wat van Bibeb gelezen hebben. Bibeb is het pseudoniem van Elisabeth Maria Lampe-Soutberg (1922) die vanaf begin jaren vijftig tot ver in de jaren negentig publiceerde in het weekblad Vrij Nederland. Ze heeft een eigen stijl, besteedt aandacht aan de omstandigheden waarin ze mensen interviewt en schrijft over haar eigen gevoelens tijdens het schrijven: gaat het soepel of houdt de ander wat achter. Ze neemt (en krijgt) vaak uren de tijd om haar interview af te nemen.

In dit boekje uit 1958 (voor 1 euro op de boekenmarkt in Deventer meegenomen) interviewt ze bekende en onbekende Nederlanders. Mij onbekende toneeldiva’s, zangeressen en professoren, maar ook Paul Citroen, Lizzy Ansingh, Charley Toorop en W. Sandberg. Vooral het interview met Rietveld vond ik interessant.

Over Mondriaan zei Rietveld: “We werken aan dezelfde dingen. Maar als ik een kleurtje uitzoek, dan haal ik zoveel rommel om me heen om het juiste te vinden. En bij hem lag een luciferdoosje zo en een liniaal zo; dat hoorde bij de compositie van de kamer. En weet je […] dat hij elke avond, of hij eten had of niet, ging dansen? Heel recht en op een afstand van zijn dame. En als hij dan dat stukje van zijn doek zo indeelde dat het een harmonische compositie was, dan geloofde hij dat het principe van de harmonie was vastgelegd en dat het een voorbeeld was voor de hele wereld.”  Zo gaat Mondriaan voor me leven.