Toen Mette mij smeekte om een bezoek aan KidsCity, wist ik er een bezoek aan het museum als tegenprestatie uit te onderhandelen. Om Ralph binnenboord te houden werd het het Catharijne Convent (en niet Victor en Rolf) met een tentoonstelling over Engelen.

Met de bus naar Utrecht, ook altijd een leuk uitje. Op weg naar het museum ondervroeg ik de kids over wat nu eigenlijk engels zijn en wat ze doen. Vleugels, witte kleding dat wisten ze goed. En engelen toveren niet maar brengen boodschappen van god. Dan merk je toch dat Mette naar een christelijke school gaat…

Allemaal Engelen laat de engel in de meest uiteenlopende verschijningsvormen zien: als meervleugelige serafijn op religieuze kledij, als illustratie in eeuwenoude manuscripten, als bazuinblazer in de christelijke en islamitische traditie, als verkondiger van de blijde boodschap op zeventiende-eeuwse schilderijen, als beschermer op mierzoete bidprentjes en als vrouwelijke aartsengel op een hedendaags schilderij.

Het was de eerste keer dat ik met Mette gebruik maakte van een kijkwijzer. Achteraf bleek dat ze dat leuk gevonden had. Af en toe sloegen we een vraag over of ging haar interesse meer uit naar andere dingen. Zo heeft ze (vast weer die christelijke school) een grote interesse in de verhalen die worden afgebeeld en wil ze weten wie Abraham is en Joseph. Een detail terugvinden op een schilderij vond ze leuk, net als het tellen van engelen (waarbij je goed moet kijken) en het zoeken naar algemen kenmerken van een engel.

Aan Sacha was het niet zo besteed. Snel afgeleid en drukker dan haar zus, was ze naar een paar schilderijen dieren zoeken wel klaar met het museum. Terwijl Mette en ik nog rustig een zaaltje extra deden zat zij al met papa aan de appelsap. De moderne engelen van Lucebert werden trouwens afgekeurd: “Het lijkt wel een aap met vleugels”. Een werkje van een kunstenaar die kunst en kitsch dichterbij elkaar wil brengen vond wel goedkeuring.

www.catharijneconvent.nl
www.allemaalengelen.nl